Marc Koster begint seizoen sterk tijdens Paasraces


09 Apr 2007 - De brokstukken vlogen letterlijk in de rondte op tweede paasdag tijdens de openingsrace van de Samsung BMW 130i Cup. Marc Koster hield het hoofd koel en wist zijn auto buiten de talrijke incidenten op Circuit Park Zandvoort te houden. Koster kwam tijdens de traditionele Paasraces tweemaal als vierde over de eindstreep.

Het weekend begon gelijk al goed voor Marc Koster. Tijdens de twee kwalificatiesessies noteerde hij twee snelste rondetijden van 1:54.126 en 1:54.308. Hiermee verzekerde de Blaricummer zich van de vijfde startpositie, in een startveld met grote namen zoals Jan Lammers, Allard Kalff, Duncan Huisman en Tim Coronel.

Op het moment dat boven het Zandvoortse circuit de lichten doofden voor het tweede seizoen van de BMW 130i Cup en alle BMW 130i’s nog van enige schade gespaard waren, kende Marc Koster een solide start, waarbij hij zijn startpositie wist te behouden en zich direct meldde bij de kop van het veld.

Een onheilspellende crash vond net over de helft van de wedstrijd plaats, toen Pieter Christiaan van Oranje in aanraking kwam met Henry van Os, die hierbij meermaals over de kop vloog. De wedstrijd werd direct stilgelegd om Van Os uit zijn afgeschreven BMW 130i te helpen.

Vielen de klappen voor de neutralisatie nog in de achterhoede, na de herstart van de wedstrijd laaide de strijd ook hevig op in de voorste gelederen. Met nog twee ronden te gaan, gaven Donald Molenaar en Ricardo van der Ende elkaar geen centimeter ruimte in de Gerlachbocht, waardoor laatstgenoemde spinde, midden op het asfalt tot stilstand kwam en een blokkade vormde voor het aankomende veld. Door de daaropvolgende kettingbotsing, waarbij zeker vier auto’s fikse schade opliepen, werd de uitslag over slechts 7 ronden bepaald. Hierdoor werd Koster als vierde geklasseerd, na enige tijd derde gelegen te hebben. “Ik had echt een wereldstart,” blikte hij terug. “Als het rechte stuk 50 meter langer was geweest, had ik de leiding kunnen pakken. Helaas koos ik ervoor om buitenom te gaan en hierdoor moest ik ze weer voorbij laten en weer als vijfde aansluiten. De race stond bol van de incidenten, maar ik heb me hier, op een flinke kleun van Bas Schothorst na, afzijdig van gehouden.”

De tweede wedstrijd, ditmaal over 16 ronden, werd aangevangen met een rollende start, met Marc Koster op de vijfde positie. Ontaarde de eerste race nog in een waar slachtveld, tijdens de tweede aflevering van de Samsung BMW 130i Cup gingen de gevechten er een stuk eerlijker aan toe. Marc Koster had lange tijd uitzicht op de derde positie, maar in de strijd met ‘winterteamgenoten’ Bertus Sanders en Dillon Koster besloot hij geen onnodige risico’s te nemen en zich tevreden te stellen met zijn tweede vierde plaats van het weekend. “De start ging wederom erg goed. Ik had de vierde startpositie en kon direct opklimmen tot de derde plek. Na twee ronden heb ik mijn oud-teamgenoot Tim Coronel voorbij gelaten en bij hem aangesloten. Zo ontstond een treintje van ons winterkampioenschapsteam, met Dillon Koster en Bertus Sanders achter mij. Donald Molenaar maakte vlak voor me een schakelfout bij het aanremmen van de Tarzanbocht, waardoor Dillon ons gemakkelijk buitenom kon passeren. Uiteindelijk ben ik blij met twee vierde plekken en kijk ik uit naar de volgende races, tijdens het FIA WTCC!”

Komende zondag zal RTLGP Autosport op RTL7 uitgebreid aandacht besteden aan de Paasraces van de Samsung BMW 130i Cup. Het programma zal uitgezonden worden om 12:15 uur. De herhaling is op zaterdag 21 april, om 12.00 uur.

De volgende wedstrijden in de Samsung BMW 130i Cup worden verreden tijdens het FIA World Touring Car Championship op 5 en 6 mei te Circuit Park Zandvoort.

Marc Koster wordt gesteund door onder andere Plasma-Discounter.nl, Autostoeltje, Barbeque Shop, Target Automotive, Smokeywindows.com en BMW Amsterdam.

UITSLAGEN PAASRACES SAMSUNG BMW 130i CUP 2007
Samsung BMW 130i Cup Race 1: 1: Tim Coronel in 13:52.150 minuten, 2: Ricardo van der Ende op 1.125 seconden, 3: Bas Schothorst op 2.324 seconden en 4: Marc Koster op 3.704 seconden.

Samsung BMW 130i Cup Race 2: 1: Sebastiaan Bleekemolen in 31:24.649 minuten, 2: Tim Coronel op 0.268 seconden, 3: Dillon Koster op 1.063 seconden en 4: Marc Koster op 1.446 seconden.