Marc Koster op koers voor nationale dieseltitel


01 Jun 2008 - “Misschien kunnen we het record in snelste kampioen worden verbreken,” vertelde Marc Koster lachend na zijn vijfde zege op rij in de Toerwagen Diesel Cup. Tijdens de Jubileumraces ter ere van 60-jaar Circuit Park Zandvoort heeft Koster samen met teamgenoot Bertus Sanders de leiding in het tussenklassement om de nationale dieseltitel weten te verstevigen. Na zijn overwinning in de eerste manche, zorgde een valse start en een ongelukkige actie van een andere deelnemer ervoor dat het tweetal in de tweede race voor het eerst dit seizoen niet zegevierde. Met een vierde positie beperkte zij de schade tot het minimum en hun afwezigheid op het erepodium werd prima opgevangen door de Gaby Uljee en Paulien Zwart, die na een zeer nette race als tweede werden afgevlagd.

In de eerste wedstrijd kende Koster een bijzonder goede start. Komend vanaf een tweede startplek weet de Blaricummer nog voor de Tarzanbocht de eerste positie te veroveren. “Ik had al een voorgevoel dat het licht vrij snel op groen zou gaan en dat gebeurde ook voor mij op het juiste moment, namelijk: toen iedereen nog lag te slapen,” vertelde hij. Daarna was het voor Koster belangrijk om zo snel mogelijk een gat naar de concurrentie te slaan, want vanwege een erestraf van vijftien seconden – als ‘beloning’ voor de zege in de voorgaande TDC-race – was de overwinning geen gelopen koers voor het succesvolle raceduo.

“In het begin maakten we ons nog een beetje zorgen over die vijftien seconden,” vervolgde Koster. “Maar door een goede pitstop liepen we weer wat uit en kon Bertus vanuit een prima uitgangspositie de overwinning binnenhalen.” Hiervoor moest Sanders nog wel langs de equipes Morien/Karst (Volkswagen) en Gras/Dik (Seat), maar doordat Sanders ronde na ronde een snellere rondetijd liet noteren, mocht dit geen probleem zijn. Uiteindelijk herpakte Sanders zes ronden voor de finish de leiding, om vervolgens hun vijfde overwinning op rij zeker te stellen.

Na zijn goede start op de zaterdag, rolde Marc zondag iets van zijn plaats bij de start van de tweede race, waarvoor hij met een drive-through penalty (d.w.z. met verlaagde snelheid door de pitstraat rijden, met veel plaatsen en tijdverlies tot gevolg) werd bestraft. “Ik schoof een klein stukje naar voren,” legde Marc uit. “Het was heel minimaal, maar de wedstrijdleiding gaf ons hiervoor toch een straf. Verder werd ik nog van achter getorpedeerd door de Seat van equipe Gras/Dik, die probeerde twee auto’s in een keer uit te remmen. Het was voor ons dus zaak de schade tot het minimum te beperken en dat is ons met een vierde plaats goed gelukt!”

Paulien Zwart en Gaby Uljee haalden in de tweede race met de Kinderstoeltje.nl-BMW voor de derde maal dit seizoen het podium. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, want de dames hadden hun handen vol om de aanstormende Seat van Quint Engel en Dennis de Groot achter zich te houden. Met succes, waardoor ze als tweede werden geklasseerd en tevens opklimmen naar de tweede plek in het tussenklassement.

De volgende wedstrijden in de Toerwagen Diesel Cup worden 5 en 6 juli a.s. verreden op TT Circuit Assen.

Marc Koster wordt ondersteund door onder andere Pioneer, Barbequeshop.nl, Plasma-discounter.nl en Kinderstoeltje.nl.

UITSLAG JUBILEUMRACES 2008
Toerwagen Diesel Cup Race 1: 1. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, 47 ronden in 1 uur 41 min 28,977 (119,683 km/u); 2. Equipe Morien/Karst, VW Golf, op 5,524 seconden; 3. Equipe Gras/Dik, Seat Ibiza Cupra, op 33,332 seconden en 5. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 1 min 4,592 seconden.

Toerwagen Diesel Cup Race 2: 1. Equipe Morien/Karst, VW Golf, 23 ronden in 50 min 48,966 (116,984 km/u); 2. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 13,745 seconden; 3. Equipe de Groot/Engel, Seat Ibiza Cupra, op 13,914 seconden en 4. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, op 15,340 seconden.

Stand na zes races
1. Eq. Koster/Sanders: 120 punten
2. Eq. Zwart/Uljee: 76 punten
3. Ronald Morien: 75 punten