Zwaarbevochten dubbelzege voor Marc Koster op Circuit Zolder


11 Aug 2008 - Marc Koster kan uiterst tevreden huiswaarts keren na twee felbevochten overwinningen op het circuit van Zolder, dat afgelopen weekend decor was voor de RTL GP Masters of Formula 3. Samen met teamgenoot Bertus Sanders scoorde Koster in de Toerwagen Diesel Cup (TDC) maximaal door de door Pioneer gesponsorde BMW 120d buiten de problemen te houden, terwijl de concurrentie diverse steekjes liet vallen. De dames Paulien Zwart en Gaby Uljee presteerden ook niet onverdienstelijk op het Belgische asfalt en reden zich naar een uitstekende tweede en vijfde positie.

In de eerste wedstrijd kende Koster een moeizame start, waardoor de BMW-coureur zich weer een weg naar voren moest banen. Hierbij stuitte de Blaricummer op de Kinderstoeltje.nl-BMW van Gaby Uljee en Paulien Zwart, waarmee Koster lange tijd een gevecht uitvocht. Ondertussen had de Volkswagen Golf van Ronald Morien en Pim van Riet de leiding in de wedstrijd met een grote voorsprong stevig in handen. Een te snelle pitstop zorgde er echter voor dat Ronald Morien en Pim van Riet een tijdstraf opgelegd kregen en terugvielen in de uitslag. Koster en Sanders profiteerden en haalden alsnog de overwinning binnen. Gevolgd door Paulien Zwart en Gaby Uljee, die de tweede plaats zeker stelden. “Het was vandaag niet dat wij zo snel waren, maar te meer dat de concurrentie het keer op keer laat afweten,” legde Koster uit. “Ze kregen gelegenheden genoeg, maar schakelden zich wederom uit, terwijl wij de auto buiten de problemen hielden en constant onze wedstrijd reden. Mijn doel was eigenlijk om de eerste wedstrijd gewoon uit te rijden en aangezien ik weinig goede herinneringen aan dit circuit koester heb ik geen overbodige risico’s genomen. Morien en Van Riet hadden wij nooit meer kunnen achterhalen, maar dankzij de tijdstraf wisten we toch weer winnen. Het is lang geleden dat ik hier voor het laatst een overwinning vierde.”

De tweede manche, die voortijdig werd afgevlagd vanwege Belgische geluidsnormen, bracht equipe Koster/Sanders alweer hun achtste (!) overwinning van het seizoen. Het BMW-tweetal moest daarvoor wel een hevige strijd uitvechten met Van Riet en Morien, die na het mislopen van de overwinning in de eerste race op revanche berustten. Desondanks wist Koster vlak voor het einde van de wedstrijd de leiding te herpakken en een serieuze stap te zetten richting de eerste nationale dieseltitel. Het succesvolle raceduo kan tijdens het volgende raceweekend voortijdig het kampioenschap al binnenhalen. “Door onze erestraf van acht seconden voor de overwinning in de eerste race, moesten we langer stilstaan tijdens de pitstop en kwam ik achter Pim van Riet weer de baan op. Hij verremde zich en ik kon er naast duiken. Op het eind kwam hij nog wel dichtbij en werd het even spannend, maar we hebben dit weekend optimaal gescoord en Bertus heeft het helemaal fantastisch gedaan door dit weekend drie keer te winnen (naast de overwinningen in de TDC won Sanders ook in de Samsung BMW 130i Cup, red.). Dit weekend zijn we in het klassement weer verder uitgelopen en kunnen we tijdens het volgende evenement het kampioenschap binnenhalen!”

De komende wedstrijden in de Toerwagen Diesel Cup worden 5 en 6 september a.s. verreden tijdens de Wijzonol Trophy op Circuit Park Zandvoort.

Marc Koster wordt ondersteund door Pioneer, Barbequeshop.nl, Plasma-discounter.nl en Kinderstoeltje.nl.

UITSLAG RTL GP MASTERS OF FORMULA 3 2008
Toerwagen Diesel Cup Race 1: 1. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, 50 ronden, 2. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 9,999 seconden en 3. Equipe Van ‘t Hof/Veltman, BMW 120d, op 10,415 seconden.
Toerwagen Diesel Cup Race 2: 1. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, 19 ronden, 2. Equipe Morien/Van Riet, VW Golf, op 0,516 seconde, 3. Van ’t Hof/Veltman op 10,393 seconden, BMW 120d, en 5. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 21,175 seconden.

Stand na tien races:
1. Equipe Koster/Sanders 201 punten
2. Ronald Morien 136 punten
3. Equipe Uljee/Zwart 127 punten