Marc Koster en Bertus Sanders eerste kampioenen in Toerwagen Diesel Cup


08 Sep 2008 - Marc Koster en Bertus Sanders hebben zich tijdens de Wijzonol Trophy op Circuit Park Zandvoort gekroond tot de eerste kampioenen van de Toerwagen Diesel Cup. De voorsprong in het klassement van het kampioensduo – dat dit seizoen reeds acht races wist te winnen – is nu zo groot dat zij voor de concurrentie tijdens de Finaleraces niet meer te achterhalen zijn. Het door Pioneer ondersteunde BMW-duo Koster/Sanders werd overigens tijdens de beide races als derde en vierde geklasseerd. Equipe Uljee/Zwart reed zich naar een zesde en achtste positie.

De eerste race verliep minder gesmeerd dan de eerdere wedstrijden dit seizoen. Door een verkeerde afstelling, zo bleek later, moesten Koster en Sanders ruim anderhalve seconde per ronde toegeven op de kop van het veld. Na een vrij anonieme wedstrijd bleek een vijfde positie het maximaal haalbare. Gaby Uljee en Paulien Zwart vonden met hun Kinderstoeltje.nl-BMW de aansluiting bij Koster en Sanders en eindigden de wedstrijd als zesde. “Het gaat niet zoals gehoopt, we kwamen in de kwalificatie al te kort”, legde Koster uit. “Ik had wel een goede start, maar de SEAT gaat dit weekend zoveel harder, dat ze ontzettend lastig zijn bij te houden. Er is voor ons nog wat werk aan de winkel, maar het helpt ook niet dat we met een andere uitlaat moeten rijden, waardoor we vermogen missen. Voor de tweede race moeten we sneller gaan, zodat we – als alles goed gaat – het kampioenschap wel op het podium kunnen vieren!”

Voor de start van de wedstrijd werd er een faliekante fout in de afstelling ontdekt, die zorgde voor de slechte wegligging in de eerste wedstrijd. Maar ook met de verbeterde afstelling, moest het kampioensduo Koster en Sanders behoorlijk doorrijden om hun kampioenschap op het erepodium te kunnen vieren. “We hadden het niet goed voor mekaar, maar het team heeft de afstelling helemaal omgegooid, waardoor het ons een stuk beter verging”, legde Marc als kersverse kampioen uit. “Ik had een goede start en ik kon de kop bijhouden, maar onder natte omstandigheden hebben de auto’s met voorwielaandrijving toch een voordeel ten opzichte van ons. Het ging goed en ik reed nagenoeg dezelfde tijden als Bertus. Het belangrijkste is dat we nu kampioen zijn; we hebben nu één punt meer voorsprong, dan er nog punten uitgedeeld worden in het laatste weekend. Het is klaar!”

Teamgenoot Sanders kwam nog voor een aangename verrassing te staan vlak na het vallen van de vlag. “Ik had geen radioverbinding met de pitstraat, dus ik wist niet dat de SEAT een tijdstraf had gekregen voor een te snelle pitstop”, vertelde Sanders, gehuld in een T-shirt met de opdruk ‘Kampioen TDC 2008’. “Op de finish zat ik er wel heel dicht achter, maar niet genoeg en ik dacht dus dat we vierde waren geworden. Gelukkig bleek dat we toch derde waren en ik toch mocht doorrijden naar het podium; want het is niet echt leuk om met een vierde plek kampioen worden.”

De laatste twee wedstrijden in de Toerwagen Diesel Cup worden 25 en 26 oktober a.s. verreden tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. Paulien Zwart en Gaby Uljee hebben dan nog een kans om vicekampioenen te worden.

Marc Koster wordt ondersteund door Pioneer, Barbequeshop.nl, Plasma-discounter.nl en Kinderstoeltje.nl.

UITSLAG WIJZONOL TROPHY 2008
Toerwagen Diesel Cup Race 1: 1. Equipe Gras/Dik, SEAT Ibiza Cupra, 47 ronden in 1 uur 41 min 20,238 (119,855 km/u), 2. Equipe Morien/Duivenvoorde, VW Golf, op 3,009 seconden, 3. Equipe De Groot/Engel, SEAT Ibiza Cupra, op 17,629 seconden, 5. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, op 34,577 seconden en 6. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 50,220 seconden.
Toerwagen Diesel Cup Race 2: 1. Equipe Molenaar/Thuis, Honda Civic, 22 ronden in 50 min 48,654 (111,890 km/u), 2. Equipe Morien/Duivenvoorde, VW Golf, op 2,322 seconden, 3. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, op 16,617 seconden en 8. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, 1 min 33,240 seconden.


Stand na twaalf van veertien races:
1. Equipe Koster/Sanders 231 punten, kampioen
2. Ronald Morien 175 punten
3. Equipe Uljee/Zwart 147 punten
4. Kevin Veltman 124 punten
5. Equipe Wilschut 112 punten