Marc Koster en Bertus Sanders al direct op snelheid in eerste weekend Dutch GT4


07 Apr 2010 - Marc Koster en Bertus Sanders zijn tijdens de Paasraces succesvol aan het nieuwe seizoen van het Dutch GT4 Championship begonnen. In de sprintraces op Circuit Park Zandvoort reden Koster en Sanders met hun Porsche 911 GT4 (997) naar respectievelijk een zesde en vijfde plek. In de hoofdrace lag het snelle raceduo onbedreigd op koers voor de vierde positie, maar door een stop-and-go penalty moest de equipe genoegen nemen met een zevende klassering.

In het Dutch GT4 worden er per weekend drie wedstrijden verreden. Twee sprintraces, waarvan Marc en Bertus er beide één individueel rijden. In de hoofdrace wordt halverwege de wedstrijd tijdens een pitstop het stuur overgegeven. Koster reed de eerste sprintrace. “Ik startte als achtste en dat is ook ongeveer waar we op dit moment qua snelheid thuishoren”, vertelde de inwoner van Blaricum. “Bij de start van de sprintrace had ik nog geen honderd meter afgelegd voordat mijn voorruit compleet besloeg. Doodeng, want ik zag geen hand meer voor ogen. Ik heb de auto daarom maar laten uitrollen richting de Tarzanbocht en snel een aantal ventilatieknoppen en het raam opengezet. Dat hielp en toen ik weer zicht had, zag ik dat er niemand aan me voorbij gekomen was. Ik ben er goed voor gaan zitten en heb de race van mijn leven gereden om de opgelopen achterstand goed te maken. Uiteindelijk heb ik twee man ingehaald en ben ik als vijfde afgevlagd. Ik ben zo tevreden met dit resultaat en de gereden tijden; dat kan haast niet beter voor een eerste race in het Dutch GT4.”

Waar Koster zijn eerste manche zal herinneren als ‘de race van zijn leven’, moet Sanders toch anders terugdenken aan de tweede sprintrace, die hij voor zijn rekening nam. “Het was amper een race te noemen”, zei Sanders. “We hebben krap aan twee ronden kunnen racen, de rest van de wedstrijd was achter de safety car. Ik heb nog wel een inhaalactie op Jeroen Bleekemolen gedaan, maar die kwam me even later weer voorbij. Maar met een vijfde plek kan ik natuurlijk niet ontevreden zijn.”

De hoofdrace, die live op RTL7 werd uitgezonden, leek een mooi slotakkoord te worden van het openingsweekend voor de equipe Koster / Sanders. Bij de start van de wedstrijd over vijftig minuten kwam Sanders goed weg en wist tot aan de pitstop op te klimmen naar de vierde plek. Na het overgeven van het stuur aan teammaat Koster leek niets hun afgetekende vierde positie te kunnen bedreigen. Ware het niet dat Koster na de pitstop 0,046 seconde te vroeg het gaspedaal intrapte en daarvoor nog een stop-and-go penalty moest inlassen. Uiteindelijk werd het Porsche-duo als zevende geklasseerd. “Eigenlijk is de verklaring niet al te ingewikkeld”, aldus Koster. “Ik heb afgelopen tijd vooral met BMW diesels gereden en na een pitstop, die ook een minimale duur hadden, reed ik naar het einde van de pits toe en gaf ik met nog één seconde op de stopwatch vlak voor de lijn gas. Maar met 400 pk in je rug ben je natuurlijk een stuk eerder over die lijn. Daardoor moest ik een stop-and-go inlassen en tot overmaat van ramp sloeg toen de motor ook nog eens af. Het is ongelooflijk jammer, want we hadden de vierde plek met zoveel voorsprong in handen. Maar we gaan komende tijd veel testen, zodat we een hoop leren van de auto en ervaring opdoen. Dan komt het zeker goed.”

De volgende races in het Dutch GT4 worden verreden tijdens de Pinksterraces, 22 en 24 mei op Circuit Park Zandvoort.

UITSLAG Kruidvat Gillette Paasraces 2010
Race 1 Dutch GT4 Championship:
1. Duncan Huisman, BMW M3, 13 ronden in 26 minuten 56,790 (124,671 km/u),
2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 3,868 seconden,
3. Henry Zumbrink, Corvette C6, op 8,884,
6. Marc Koster, Porsche 997 GT4, op 18,702.

Race 2 Dutch GT4 Championship:
1. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 9 ronden in 26 minuten 55,500 (86,380 km/u),
2. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 0,157 seconden,
3. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, op 0,965,
5. Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 2,266.

Race 3 Dutch GT4 Championship:
1. Phil Bastiaans / Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, 26 ronden in 50 minuten 42,788 (132,49 km/u),
2. Christiaan Frankenhout / Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4, op 2,870 seconden,
3. Duncan Huisman / Ricardo van der Ende, BMW M3, op 5,659,
7. Bertus Sanders / Marc Koster, Porsche 997 GT4, op 1:03,472.