Marc Koster rijdt ‘race van zijn leven’ in Dutch GT4 op Assen


07 Jul 2010 - Marc Koster (Blaricum) heeft naar eigen zeggen ‘de race van zijn leven’ gereden in het Dutch GT4 Championship. In de hoofdrace maakte de Porsche 911 GT4-coureur tijdens de Midzomerraces op TT Circuit Assen een bliksemstart, waarbij hij in tientallen meters van de vijfde positie doorstootte naar de tweede plek. Hij gaf tijdens de pitstop met rijderwissel op de derde positie het stuur over aan teamgenoot Bertus Sanders. Uiteindelijk werd het duo als vierde afgevlagd en kwam het slechts 2,261 seconden tekort voor het erepodium. Een dag eerder reed Koster een sterke inhaalslag in de hevige regen en werd toen als achtste geklasseerd.

De eerste sprintrace in het Dutch GT4 deed de naam ‘Midzomerrace’ bepaald geen eer aan. Van zomerse weersomstandigheden was geen sprake, want in de opwarmronde werd het Drentse circuit geteisterd door zeer hevige regenbuien. De wedstrijdleiding besloot de wedstrijd daardoor vanachter de safety car aan te vangen. Toen de baan vrijgegeven werd, zocht – op een enkeling na – het voltallige GT4-veld de pitstraat op om de slicks te vervangen voor regenbanden. Zo ook Marc Koster, die de pitstraat als vijfde binnenreed. “Eigenlijk is het niet te geloven, de hele week is het schitterend weer en in onze opwarmronde komt de regen met bakken uit de hemel”, vertelde Koster. “Daardoor kwam dus het hele veld gelijktijdig de pits binnen. Ons team Cosmo Speedlover bestaat uit vier Porsches, die allemaal op hetzelfde moment binnenkwamen. Ik kwam als eerste binnen, maar vertrok pas als laatste. Door de hevige regenval was de safety car weer op de baan was gekomen en dat bood mij de mogelijkheid om zo hard mogelijk te gaan om de opgelopen achterstand goed te maken. Dat betekende met half gas autoracen, want volgas geven kan je vergeten. Ik heb echt het licht uit m’n ogen gereden om de verloren tijd goed te maken. Na de herstart heb ik in drie rondjes vijf man ingehaald. Het was echt een fantastische inhaalrace.” Uiteindelijk passeerde Koster als achtste de finish.

Zijn teamgenoot Bertus Sanders reageerde bij de start van de tweede sprintrace als door een adder gebeten en nam subiet de tweede plek in. Maar de opmars van de lokale favoriet uit Emmen duurde niet langer dan drie bochten, want Sanders liep schade op bij een aanvaring met een andere deelnemer. Sanders spinde en als door een wonder werd hij niet geraakt door de rest van het veld. “Ik had een heel goede start en won twee plekken”, liet Sanders weten. “In de eerste bocht kreeg ik al een tik en kort daarna een hardere op het achterwiel, waardoor ik spinde en alles krom was. Ik heb de beelden teruggekeken en achter mij raakten een groepje rijders elkaar, waardoor Ricardo van der Ende slingerend de bocht moest aanremmen en daarbij mij raakte. Het is ongelooflijk jammer, want onze eerste podiumplaats was zeker haalbaar geweest.”

Bij de start van de vijftig minuten durende hoofdrace, was het Marc Koster die in tientallen meters opklom van de vijfde startpositie opklom naar de tweede plaats. “Ik had echt een wereldstart. De twee Corvettes van de eerste startrij reden naar elkaar toe, terwijl ik er al tussen zat. Ik werd aan beide kanten getoucheerd, maar toen ik er tussendoor was genoot ik van de voorsprong en heb ik de race van mijn leven gereden. Dat de Corvettes de snelste auto’s van het veld zijn is wel duidelijk en Danny van Dongen kon me dan ook vrij gemakkelijk inhalen. Daarna had ik nog een kleine strijd met Christiaan Frankenhout, maar dat is titelkandidaat en daar wilde ik me niet in mengen. Die heb ik er langs gelaten, zodat ik van zijn lijnen kon leren. Ik kon zijn tijden prima volgen.”

Als derde laste Koster de pitstop met rijderwissel in, waarbij teamgenoot Sanders het stuur overnam. Sanders bleek echter te vroeg het gaspedaal ingetrapt te hebben bij het verlaten van de pitstraat en werd daarvoor bestraft met een stop and go-penalty. “Marc had een fantastische basis gelegd en de rijderwissel ging ook goed, wellicht iets te goed want ik was 0,3 seconde te vroeg weg. Toen ik over de radio op de tweede plek te horen kreeg dat ik een stop and go had gekregen heb ik de boel flink vervloekt, want we zijn hierdoor onze eerste podiumplaats misgelopen.” Slechts 2,261 seconden kwam het Porsche-duo bij de finish tekort voor de derde plek.

Sanders besloot: “Het is goed om te zien dat we de snelheid van de snelste auto’s van het veld, die al een jaar langer rijden dan wij, steeds beter kunnen volgen. We moesten in het begin de auto leren kennen, maar nu we het gevoel hebben, maken we veel progressie. Dat is een goed vooruitzicht voor de komende races.”

De volgende races in het Dutch GT4 worden verreden in het voorprogramma van het FIA GT1 World Championship, 28 en 29 augustus op de Nürburgring (D).

Uitslag Formido 100%NL Midzomerraces 2010
Race 1 HTC Dutch GT4 Championship: 1. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, 8 ronden in 26:01,455 (84,014 km/u), 2. Simon Knap, BMW M3 GT4, op 1,707, 3. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 8,207, 8. Marc Koster, Porsche 997 GT4, op 25,217.

Race 2 HTC Dutch GT4 Championship: 1. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, 14 ronden in 25:52,246 minuten (147,897 km/u), 2. Henry Zumbrink, Corvette C6, op 0,718 seconde, 3. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 4,300, uitgevallen: Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 13 ronden.

Race 3 HTC Dutch GT4 Championship: 1. Equipe Zumbrink / Van Dongen, Corvette C6, 26 ronden in 49:54,514 minuten (142,376 km/u), 2. Equipe Van der Kolk / Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, op 5,012 seconden, 4. Equipe Koster / Sanders, Porsche 997 GT4, op 24,766.

Stand na 12 van 20 races:
1. Duncan Huisman, 79 punten
2. Phil Bastiaans, 78
3. Henry Zumbrink, 76
12. Bertus Sanders, 33
14. Marc Koster, 27