Koster en Sanders leveren volop strijd in Dutch GT4


21 Sep 2010 - Marc Koster (Eemnes) en Bertus Sanders hebben afgelopen weekeinde in het Dutch GT4 Championship volop strijd geleverd. In de hoofdrace eindigde het Porsche 997 GT4-duo zondag op Circuit Park Zandvoort in het sterke GT4-veld als achtste. Eerder op de dag vocht Koster in de sprintrace hevige gevechten uit, wat uiteindelijk resulteerde in een tiende eindpositie. Sanders haalde in zijn sprintrace de finish niet.

Zoals gebruikelijk in het HTC Dutch GT4 zijn er drie manches per weekeinde. Twee sprintraces, waarvan Marc en Bertus er allebei een rijden, en een gezamenlijke hoofdrace, waarin tijdens een pitstop met rijderwissel halverwege de wedstrijd het stuur overgegeven wordt. Nieuw dit weekeinde was dat er eenmalig met een extra chicane in de Rob Slotemakerbocht werd gereden. Koster: “Ik was er niet enthousiast over. We kregen er een chicane bij, maar de mooiste twee bochten van het circuit leverden we er voor in. Bovendien was er amper grip in de chicane doordat er steeds modder op het asfalt werd gereden.”

Sanders startte op zaterdag de eerste sprintrace vanaf de zevende startpositie. “Ik had een goede start en het was close racing met bumper aan bumper”, vertelde Sanders. “In de Hugenholtzbocht werd ik dwars geduwd door Mathijs Harkema, waarbij ik behalve plekken ook mijn sporing verloor en bovendien een lekke demper opliep. Maar uiteindelijk viel ik uit doordat, zo bleek later, de motor acht liter meer benzine verbruikte dan voorheen en kwam ik een ronde voor het einde zonder brandstof in het Scheivlak stil te staan.”

In de tweede sprintrace vocht Koster rondenlang stevige duels uit en gaf daarmee kleur aan een verder vrij matte race, die hij als tiende besloot. “Ik heb tijdens de gehele race continu leuke gevechten gehad met diverse rijders”, vertelde Koster. “Allard Kalff zette mij onder druk in de Mastersbocht en dwong me in een foutje, waardoor ik wijd ging en drie plaatsen verloor. Ik kwam achter de Camaro van Ardi van der Hoek terecht en toen hij terugschakelde wist ik niet wat ik meemaakte. Ik dacht dat mijn Porsche ontplofte, zo’n enorm kabaal komt er uit de uitlaten, met vlammen alsof er twee kannonen op je gericht staan.”

Bij de hoofdrace nam Koster de start voor zijn rekening. “Ik viel zeer slecht in het licht”, gaf hij toe. “Misschien wel mijn slechtste start van het jaar. Ik was zo kwaad op mezelf dat ik te agressief ging rijden en vergat dat er dit weekeinde een chicane was. Daardoor reed ik achterop bij Melvin de Groot en kwam mijn motorkap iets omhoog. Maar het ergste was dat De Groot door mijn fout uitviel en dat vind ik echt vervelend. Uiteindelijk wist ik nog twee plekken te winnen tot aan de pitstop.”

Tijdens de pitstop nam teamgenoot Sanders het stuur over en bracht uiteindelijk als achtste de auto over de eindstreep. “De stop verliep wat chaotisch en de motor sloeg ook nog eens af. Toen ik de pits uitreed was de achterstand zo groot dat het een moeilijke opgave was geworden, maar ik wist toch nog twee plekken goed te maken. We hebben de laatste tijd best wat tegenslagen gehad, dus ik hoop dat het kwartje met de Finaleraces eindelijk een keer onze kant op valt.”

De volgende races in het Dutch GT4 worden verreden tijdens de Formido Finaleraces, 9 en 10 oktober op Circuit Park Zandvoort.

WIJZONOL TROPHY 2010
Race 1 HTC Dutch GT4 Championship:
1. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, 13 ronden in 25:12,816 minuten (133,642 km/u),
2. Henry Zumbrink, Corvette C6, op 2,321 seconden,
3. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 2,659,
15. Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 1 ronde.

Race 2 HTC Dutch GT4 Championship:
1. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 13 ronden in 24:59,017 minuten (134,872 km/u),
2. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, op 3,455 seconden,
3. Danny van Dongen, Corvette C6, op 5,387,
10. Marc Koster, Porsche 997 GT4, op 34,749.

Race 3 HTC Dutch GT4 Championship:
1. Equipe Phil Bastiaans / Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, 25 ronden in 50:23,938 minuten (128,574 km/u),
2. Christiaan Frankenhout / Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4, op 0,634 seconde,
3. Simon Knap, BMW M3 GT4, op 3,308,
8. Marc Koster / Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 29,912.